Fotbal
 
Handbal
 
Tenis de camp
 
 
 
Rugby
 
Gimnastica
 
Box
 
Volei
 
Judo
 
Oina
 
Tenis de masa
 
Arte martiale
NET Hosting - web hosting profesional!
Vrei ca site-ul tau sa fie afisat in prima pagina pe www.GOOGLE.ro atunci cand este cautat unul din produsele tale? DA un CLICK aici si noi ne vom ocupa de asta!!!           ::: NET Romania :::  Solutii web & internet pentru afacerea ta!
   

 

ARTE MARTIALE

 

 

 


 
 


ISTORIC

Artele martiale Wushu, sunt mostenirea culturala a poporului chinez, imbogatite in timp prin contributia fiecarei noi generatii.
Artele martiale au cunoscut un progres continuu in cursul a mii de ani de razboaie si conflicte umane. Anticii chinezi au studiat, au experimentat, au creat si perfectionat numeroase tehnici, care au avut ca rezultat divizarea Wushu-ului intr-o multitudine de scoli si stiluri, fiecare avandu-si propriile caracteristici si propria structura. Oricat de diferite ar fi aceste scoli, toate au aceeasi caracteristica - sunt putemice si eficiente. In zilele noastre, tehnicile chinezesti de Kung Fu sunt din ce in ce mai cautate de catre occidentali, nu numai pentru eficienta lor in lupta, ci si pentru efectele binefacatoare asupra sanatatii practicantului. Acest randuri destinat incepatorilor, dar si celor care au deja o baza in aceste practici, trateaza Arta Pumnului (Quan Shu) din artele martiale chinezesti, deci numai metodele de exersare cu mainile goale.

Aceasta ramura din Wushu reprezinta arta de lupta in care se folosesc o serie de miscari ofensive si defensive, cu mainile sau picioarele, fara a folosi nici o arma. Datorita bogatului "repertoriu" pe care il contine, boxul chinezesc nu seamana deloc cu boxul occidental. In aceasta disciplina intalnim doua scoli principale, Shaolin si Wudang si alte numeroase scoli secundare, care isi au originile tot in primele doua. Shaolin este numele manastirii din provincia Henan, unde faimosul calugar buddhist Bodhidharma a dezvoltat primele 18 exercitii pentru fortificarea constitutiei fizice. Acest lucru s-a intamplat in secolul al VI-lea e.n. De atunci, aceste exercitii de intarire au fost dezvoltate foarte mult si perfectionate de calugari, care, la randul lor, le-au predat credinciosilor. In felul acesta Kung Fu-ul a luat nastere si a inceput sa se dezvolte. Intr-un timp marcat de razboaie intre triburi nomade, Kung Fu-ul a devenit indispensabil in apararea impotriva atacurilor, fiind rafinat foarte mult si devenind un sistem cu scopuri militare- martiale.

Desi buddhismul era cunoscut in China inca din secolul I i.e.n., el a inceput sa-si mareasca influenta abia in secolul al VI-lea e.n. cand a inceput sa rivalizeze cu doctrinele filozofice si religioase ale daoisrnului.
Principiile buddhismului sunt inlaturarea suferintei si imbunatatirea conditiei tuturor fiintelor vii. Din aceasta cauza, era normal ca buddhistii sa fie interesati de sanatare si de cresterea numarului adeptilor lor. Pentru aceasta au propagat cunostintele medicale, au tradus numeroase lucrari indiene, multe valori culturale ale Indiei fiind transplantate pe teritoriul Chinei. Astfcl, artele martiale si medicina au devenit doua surori gemene. Nu e de mirare faptul ca Kung Fu-ul este intarit de valoarea sa terapeutica, fiind o imbinare intre Wushu si Qi Gong (exercitii de respiratie), o bransa importanta a medicinei traditionale chinezesti. Teoria maestrului daoist Ge Hong (284-364) - "abilitatea corporala combinata cu controlul respiratiei" - este cunoscuta de catre toti practicantii de arte martiale din zilele noastre. Sistemul de examene pentru admiterea la Curtea Imperiala, introdus in timpul dinastiei Tang (618-907), a dat un nou impuls dezvoltarii artelor martiale. Pentru a primi un grad, soldatii si ofiterii trebuiau sa treaca unele probe din acest domeniu. Maestrilor eminenti in Wushu le erau decernate premii si titluri de onoare, cum ar fi "Luptatorul curajos", sau "Luptatorul abil".

 
 
 
 
 

In timpul dinastiei Song (960-1279), si-au facut aparitia numeroase scoli de Wushu. In aceasta perioada, multi luptatori indemanatici executau tururi de forta pe strazi. Repertoriul lor cuprindea "spada contra scut", "lance contra scut" si alte stiluri dc lupta cu armele. Dupa o veche cronica a vechii capitale Kaifeng, aceste spectacole de strada "atrageau o multime de oameni in tot timpul anului".
In timpul dinastiei Ming (1368-1644), Wushu-ul a capatat o prosperitate fara egal. Qi Jiguang, un general remarcabil, a redactat o lucrare care descrie 16 stiluri diferite de exercitii cu mainile goale si 40 de exercitii cu lancea si bastonul, fiecare exercitiu fiind explicat in detaliu si insotit de ilustratii. Pe langa aceasta a mai dezvoltat un sistem de teorii si metode de antrenament, aducandu-si astfel o imensa contributie in aceasta arta. In secolul al XII-lea, generalul Yue Fei, impreuna cu calugarul Qiao Yuan, au elaborat un sistem de 173 de serii de miscari, oarecum asemanatoare cu Karate-ul japonez. In timpul dinastiei Qing (1644-1911), impotriva ordinelor imperiale care interziceau oamenilor de rand sa practice Wushu, au aparut una dupa alta grupari si societati secrete care propagau aceasta arta. Tot atunci s-au nascut scolile Taiji si Ba Gua (Opt Trigrame).

Taiji este un termen foarte vechi, care inseamna"suprem". "Supremul" exista in doua forme-Ying si Yang. Yin inseamna negativ si se refera la materialele inchise la culoare, reci sau feminine. Yang inseamna pozitiv si se refera la toate marerialele deschise la culoare, calde sau masculine.
Interactiunea intre acestea doua creeaza toate fenomenele din univers; in sistemul de box Taiji, Yin si Yang trebuie sa fie in echilibru. Aceasta inseamna ca mintea, organele interne si miscarile membrelor unei persoane trebuie sa fie in echilibru. Pentru a realiza acest lucru, practicantul efectueaza serii de miscari lente, combinate cu controlul respiratiei si al circulatiei bioenergetice in interiorul corpului. Rezultatele sunt imbunatatirea conditiei fizice, cresterca rezistentei la imbolnaviri, longevitate si o oarecare eficienta in autoaparare.
Pentru a invata exercitii din aceasta scoala consultati lucrarea profcsorului Dong Yuan - TAIJIQUAN si TAIJUIAN, aparuta in cadrul colectiei Budo.
Kung Fu-ul reprezinta un mijioc deosebit de eficient pentru autoaparare, dar el poate constitui, de asemenea, un mijioc pentru mentinerea sanatatii corpului si a inimii. Multi practicanti, ajunsi deja la venerahila varsta de optzeci de ani, se mentin inca intr-o conditie fizica buna, sunt vioi, activi si fericiti, bucurandu-se din plin de viata.

Unele sfaturi pentru cei care invata singuri

Faptul ca nu va puteti inscrie intr-o grupa de Wushu (Kung Fu) din cauza ca o astfel de grupa nu exista in localitatea dumneavoastra nu constituie o piedica majora pentru invatarea artelor martiale chinezesti. Urmand cu atentie indicatiile prezcntate aici, veti putea castiga destula indemanare pentru a atinge primu! grad. Aceasta inseamna ca va veti putea apara la nevoie si va veti fortifica constitutia fizica. Daca puteti gasi un prieten, sau doi, daca aveti un frate, sau o sora, pentru a practica imprcuna, veti observa in scurt timp ca lectiile vor deveni din ce in ce mai interesante. In felul acesta va puteti corecta reciproc. Mai mult chiar, va puteti ajuta unul pe celalalt in interpretarea figurilor si intelegerea instructiunilor. Daca sunteti totusi nevoiti sa practicati singuri, incercati la inceput sa va corectati pozitiile privindu-va intr-o oglinda, in timp ce exersati fiecare miscare in parte de mai multe ori. Dupa ce stapaniti bine miscarile individuale, puteti trece la combinatii dc miscari, apoi la executarea seturilor complete.

Trebuie sa va programati sedinte regulate de antrenament. Tineti minte ca este mult mai bine sa exersati cate putin, dar zilnic, decat mai intens o perioada scurta, urmata de pauze indelungate. Cautati un loc amenajat, o camera mai spatioasa, aerisita, sau exersati in aer liber, intr-un parc sau intr-o gradina.
Seturile de miscari trebuiesc invatate treptat, miscare cu miscare. Nu trebuie sa va grabiti sa le invatati intr-o singura zi. Dupa ce ati invatat bine fiecare miscare trebuie sa incercati sa le efectuati inlantuit, fara ezilare. Astfel, veti reusi sa le executati spontan, scotand instantaneu unele parti din seturi si aplicandu-le in orice situatie.
Partea despre forta si abilitate este o selectie de metode traditionale studiate si aplicate dc mii dc ani in China. Odata cu intelegerea va spori si aprecierea tehnicilor pe care le invatati. Intr-un stadiu mai avansat veti putea sa inventati propriile miscari si metode de antrenament.

Avertisment

Oricine foloseste informatie prezenta pe acest site, trebuie sa aiba o gandire lucida si responsabila. Exista doua cai de a face un lucru: calea corecta si cailea gresita. Numai calea corecta va poate conduce la succes. Cunostintele .si intelepciunea maestrilor adunate in aceste randuri sunt puternice si periculoase. Ele trebuie tratate cu constiinta si respect, nu folosite "prosteste". Trebuie evitate accidentele, iar cand practicati cu un partener trebuie sa va opriti la cativa centimetri de tinta.

Wushu si sanatatea

Dupa cercetarilc unor specialisti, foarte rnulte seturi de miscari - Taolu-uri aparute mai recent, au fost aranjate tinand cont de legatura stransa dintre arta martiala si sanatate. Folosirea artei militare pentru mentinerea sanatatii are o istorie foarte indelungata in China.
Caracterisrica cea mai evidenta a antrenamentului de Wushu este de a face ca fiecare parte a corpului sa se dezvolte cat mai bine.
Fara a tine seama de stilul de lupta care poate contine lovituri cu piciorul, loviruri cu bratele, tehnici de proicectare (asemanatoare cu cele din Judo) si tehnici articulare, sau daca foloseste arme, miscari de lovire, impungere, retezare, .sau parare, in orice Taolu sunt incluse numeroase miscari diferite ca: miscari dc retezare executate cu iuteala. lovituri aplicate suplu, miscari insotite de expiratii explosive sau inspiratii, intoarceri spre stanga, .sau spre dreapta, sarituri in iungime, sarituri in inaltime si dc asemenea miscari efectuate din culcat pe sol. lnfluenta acestui repertoriu bogat de miscari asupra corpului omenesc este multilaterala.

1. Efectele antrenamentului de Wushu asupra functiilor sistemului cardiovascular

In general, seturile de Wushu au intre 32 si 60 de miscari care trebuie exersate continuu, de la inceput pana la sfarsit. Experienta Institutului de Cultura Fizica din Beijing a demonstrat ca sportivii intre 18 si 25 de ani, dupa participarea la competitia de Box Lung-Changquan, ajung la un puls de 173 de batai pe minut, iar tensiunea arteriala atinge nivelul de 200 mm coloana de mercur, iar dupa participarea la competitia de manuire a armelor, pulsul ajunge la 170 de batai pe minut, iar tensiunea arteriala atinge nivelul de 186 mm coloana de mercur.

La o investigatie efectuata in 1976 asupra pulsului, cel mai ridicat nivel atins de puls dupa exersarea de "Box la Alegere-Zixuanquan " a fost de 216 batai pe minut, iar dupa exersarea cu arme la alegere, cel mai crescut puls a fost de 192 de batai pe minut. Revenirea la normal s-a realizat dupa aproximativ 4-5 minute de la exersare. Conform investigatiilor, un student la specialitatea Wushu, daca exerseaza Taolu din "Arta Pumnului" si Taolu cu arme cam de 15-20 de ori (excluzand exercitiile antrenamentului elementar) obtin rezultate extrem de bune asupra sistemului cardiovascular. Numai daca se realizeaza aceasta stimulare a corpului se poate ajunge la efectele urmarite de antrenamentul fizic, numai stimuland functiile sistemului cardiovascular, se pot realiza progrese in imbunatatirea sanatatii.

2. Efectele antrenamentului de Wushu asupra functiilor sistemului respirator

Cerintele legate de sistemul respirator sunt si ele numeroase in practica Wushu-ului. De exemplu, la loviturile de pumn, sau orice miscare de atac asupra adversarului, se expira pentru a ajuta la lansarea fortei, iar la miscarile de apucare si tragere, efectuate cu scop defensiv, se inspira si se incordeaza musculatura corpului; in unele situatiii se inspira la miscarile de destindere si se expira la miscarile de tensionare musculara, se inspira in momentul ridicarii si se expira la coborare. Cam acestea sunt cerintele in linii mari, pentru imbinarea respiratiei cu miscarile corpului.

Cercetarile efectuate de Li Miaoqin, de la Institulul de Cultura Fizica din Beijing in anul 1963, au aratat ca dupa exersarea unui Taolu simplu de Changquan elementar, frecventa respiratiilor poate ajunge la 31 -34 pe minut, cantitatea de aer vehiculata prin plamani fiind de 20-29 litri.
Acest tip de Taolu din Changquan lucreaza vigoarea si puterea si cu toate ca timpul acordat exersarii este scurt, se produce o carenta de oxigen. Acest efect de intarire a functiei sistemului respirator necesita cam 8-9 minute pentru a reveni la normal. Domnul Li Miaoqin a mai descoperit ca procesele metabolice se intensifica la fel ca dupa o alergare de 5000 de metri. Cresterea activitatii pulmonare ajuta la eliminarea dioxidului de carbon si la absorbtia in cantitate mare a aerului proaspat. Acest lucru este foarte avantajos pentru schimburile gazoase si oxigenarea tesuturilor. Testele efectuate au demonstrat ca practica Wushu-ului poate imbunatati functiile sistemului respirator si de aceea este considerata ca o buna metoda pentru antrenamentul acestui sistem.

3. Efectele antrenamentului de Wushu asupra functiilor sistemului nervos

In once tip de box din Wushu, este necesara realizarea celor sase armonii (armonie intre minte si intentie, intre intentie si Qi-energie vitala, intre Qi si forta, intre maini si picioare, intre coate si genunchi si intre umeri si solduri). Aceste sase armonii sunt in concordanta cu obisnuita cerinta a armonizarii interiorului cu exteriorul. Si in timpul exersarii metodelor cu arme simple sau duble, suple sau rigide, lungi sau scurte, este necesara coordonarea miscarilor corpului cu miscarile armelor. Acest antrenament conduce in mod sigur la ridicarea capacitatii de sustinere a activitatii aparatului locomotor de catre sistemul nervos si la o armonizare intre activitatca organelor interne si aparatui locomotor.

In acelasi timp, unele tipuri de box chinezesc au ca cerinta "miscari rapide intr-o liniste de neclintit", adica miscarile trebuie executate cu iuteala fulgerului, iar cand practicantul sta linistit trebuie sa fie de neclintit, avand fermitatea unui munte. In timpul executarii fiecarei miscari ofensive, acestea trebuie sa fie rapide, lansand un tip de forta numita "Forta din scurt - Cun Jin", adica forta exploziva, iar dupa terminarca lansarii fortei este necesara relaxarea imediata. Toate acestea necesita o capacitate de schimbare foarte rapida a comenzilor la nivelul sistemului nervos central. De aceea, persoanele care persevereaza in practicarea antrenamentelor de Wushu isi ridica in mod sigur nivelul de agerime al sistemului nervos.

Agilitatea sistemului nervos arata capacitatea de trecere rapida de la exercitiu la procesul de control. Aceasta capacitate este indicata adesea in fiziologia miscarii ca "moment de reactie, testata cu ajutorul metodei de apasare pe buton in momentul aprinderii unei lumini rosii".
In 1976, rezultatele testelor efectuate cu grupe de studenti de la Institutul de Wushu si studenti de la Universitatea Beijing au demonstrat ca reactia studentilor de la grupa de Wushu este mai rapida cu 20 milisecunde decat cea a studentilor obisnuiti, iar la studente reactia celor din grupa de Wushu a fost mai rapida cu 50 de milisecunde decat a studentelor ohisnuite.

Miscarile spectaculoase din antrenamentele de Wushu, ridicari, ghemuiri, intoarceri, salturi care ajuta la executarea unor tehnici cum ar fi: lovitura vartej cu piciorul, uraganul, roata fara maini si altele nu sunt niste noutati.
Acestea antreneaza functiile organelor vestibulare. facandu-le sa-si mareasca stabilitatea (adica sa poata suporta solicitari mari provocate de viteze unghiulare si liniare crescute in timpul ghemuirilor, a ridicarior si a intoarcerilor variate). Daca cel mai bun stadiu de stabilitate a organelor vestibulare este notat cu 5 puncte, atunci studentii la specialiiatea Wushu au avut cu 2,01 puncte mai crescut decat cel al studentilor obisnuiti, iar studentele cu 1,52 puncte mai crescut.

4. AntrenamentuI de Wushu poate mari puterea si flexibilitatea corpului.

Din punct dc vedere al fortei muschilor dorsali (mentinere a pozitiei cu corpul arcuit pe spate), studentii la Wushu i-au depasit pc studentii la alte specialitati cu 18,87 secunde, iar studentele cu 77,20 secunde. La testul pentru puterea muschilor abdominali (numarul de ridicari ale trunchiului din culcat pc spate), studentii la Wushu i-au depasit pc ceilalti studenti cu 36.23 repetari in medie, iar studentele cu 46,21 repetari. La testele pentru puterea picioarelor la saritura in inaltime, studentii la Wushu i-au depasit pe studentii obisnuiti cu 14,34 cenrimetri, iar studentele cu 12,79 centimetri.
Aceste trei teste ne arata ca rezultatele obtinute de studentii de la Wushu, in exercitiile pentru demonstrarea puterii muschiior spatelui, ai muschilor abdominali si ai picioarelor au fost mai bune decat cele obtinute de studentii la alte specialitati.

 
 
 

2002 © Powered by NET Romania
 
 
Academia de tenis ENACHE INTERNATIONAL - Cursuri pentru copii, cursuri pentru adulti, inchiriere teren tenis, atelier de racordat rachete, tenis shop Fischer!