Fotbal
 
Handbal
 
Tenis de camp
 
 
 
Rugby
 
Gimnastica
 
Box
 
Volei
 
Judo
 
Oina
 
Tenis de masa
 
Arte martiale
NET Hosting - web hosting profesional!
Vrei ca site-ul tau sa fie afisat in prima pagina pe www.GOOGLE.ro atunci cand este cautat unul din produsele tale? DA un CLICK aici si noi ne vom ocupa de asta!!!           ::: NET Romania :::  Solutii web & internet pentru afacerea ta!
 
   

 

Rugby - simbolul gramezii solidare

«Printre cei 15 jucatori, o echipa de rugby
trebuie sa aiba opt jucatori puternici si activi,
doi usori si vicleni, patru solizi si rapizi si unul,
la urma, model de nepasare si de sange rece. »

Jean Giraudoux

 


 


ISTORIC

Jocul de rugbi este socotit unul din sporturile cele mai barbatesti. Forta, risipa de energie, viteza, lupta sunt elemente care se evidentiaza in timpul unui meci, dubland spiritul de echipa, combativitatea, curajul si darzenia care se manifesta in comportarea pe teren a fiecarui jucator. O buna sanatate, o echilibrata dezvoltare fizica generala si o deosebita pregatire fizica se cer din partea celor care vor sa practice acest joc sportiv cu balonul oval.

In anul 1823 un elev, William Webb Ellis, din localitatea Rugby din Anglia, in timpul unui joc asemanator fotbalului, ia mingea in brate, alearga cu ea printre adversari si o depune, spre stupefactia colegilor lui de joaca, in spatele portii echipei adverse. Ellis a creat deci elemente caracteristice jocului de rugbi, jucand mingea cu mana (si nu cu piciorul, ca la fotbal), alergand cu ea in brate (si nu condusa, ca in fotbal, cu piciorul), asezand-o cu mana in spatele liniei de fund a echipei adverse (si nu tragand cu piciorul in minge, spre a o trimite in poarta adversa).

Asa s-a creat un nou joc sportiv, care a luat denumirea localitatii Rugby, joc care s-a raspandit cu repeziciune in lumea tineretului scolar din Marea Britanie, apoi in Franta si in alte tari, stabilindu-si, bineanteles, cu timpul, reguli din ce in ce mai clare de joc.

In anul 1871 ia fiinta Federatia Engleza de Rugbi, «Rugby Football Union» si tot in acest an are loc si primul meci international intre echipele Angliei si Scotiei. Datorita variantelor de reguli dupa care rugby-ul se practica in diferite tari sau zone, in anul 1890 ia fiinta «International Board», o comisie sportiva internationala, cu scopul de a uniformiza si stabiliza regulile de joc. Si astazi «International Board» este singurul organ care poate decide schimbarea unor reguli in jocul de rugby.

In evolutia sa pe plan mondial, rugby-ul nu reusise sa poata avea un campionat mondial prin anii '80 sau sa se mentina in programul Jocurilor Olimpice, unde a figurat in anii 1900, 1908, 1920 si 1924. In ultimii ani a inceput sa se organizeze un campionat european care dubleaza traditionalul «Turneu al celor 6 natiuni» (Anglia, Franta, Scotia, Irlanda, Tara Galilor si Italia), precum si o serie de meciuri internationale de mare valoare tehnica, care opun echipe de club sau echipe nationale din Anglia, Franta, Noua Zeelanda, Australia, Tara Galilor, Irlanda, Scotia, la care se alatura, cu succes, Romania, unde jocul de rugby cunoaste o frumoasa dezvoltare.

Bucurestiul a gazduit, in anul 1909, primul meci de rugby, iar in anii urmatori incep sa se infiinteze echipe sau cluburi (Sporting Club Roman, Tenis Club Roman s.a.), precum si echipe scolare la liceele: «Gheorghe Lazar», «Sf. Sava», «Matei Basarab» s.a.

In anul 1914 se organizeaza primul campionat national de rugbi (cistigat de Tenis Club Roman), precum si campionatul scolar (castigator LiceuI «Gh. Lazar», Bucuresti). In septembrie 1914 se constituie «Rugbi Club Roman» cu echipe de categorii valorice diferite, alcatuite in majoritate din elevii liceelor «Gh. Lazar», «Mihai Viteazu» si «Sf. Sava». In anul 1924, tara noastra reuseste sa trimita, in ciuda unor mari dificultati financiare, o echipa de rugby la Jocurile Olimpice, care se desfasurau la Paris. Jucatorii care formau aceasta echipa erau, cei mai multi, elevi si au trebuit sa-si plateasca costul transportului si al echipamentului. Au revenit in tara cu medalia olimpica de bronz.

Valoarea tehnica a rugbyi-ului romanesc a crescut de la an la an, ilustrat prin admirabilele sale evolutii si rezultate de prestigiu, dobandite fie in cadrul Campionatului European, pe care l-a cistigat de mai multe ori fie cu ocazia unor turnee efectuate de echipe de club sau de «nationala» in diferite tari (Marea Britanie, Scotia, Irlanda s.a.), fie cu ocazia traditionalelor jocuri anuale cu echipa reprezentativa a Frantei.

 
 
 
 
 

REGULI DE BAZA

Rugby-ul este un joc sportiv care se disputa intre doua echipe alcatuite in teren din cate 15 jucatori, care urmaresc sa puna o minge de forma ovala, inapoia liniei de fund a terenului, din zona adversa.

Un meci dureaza doua reprize a 40 minute, cu o pauza intre ele de 5 minute, pe timpul careia jucatorii sunt obligati sa ramana in teren. Jocul este condus de un arbitru (central), ajutat de doi arbitri de margine.

Meciul de rugby incepe printr-o lovitura de picior data mingii, de unul din jucatorii echipei careia i-a revenit inceperea partidei.

Dupa aceasta lovitura, orice jucator din teren poate sa prinda balonul, sa-l suteze, sa-l culeaga, sa alerge cu el, sau sa placheze un adversar care a intrat in posesia balonului. Acest balon poate fi transmis unui coechipier numai inapoi; dat inainte - constituie o infractiune. Dar regulile sunt foarte multe si necesita folosirea unei terminologii proprii, care trebuie cunoscuta si inteleasa.
lata cateva exemple:

- «gramada» este formata din jucatorii ambelor echipe, care asteapta sa le fie aruncata mingea pe pamant intre ei; gramada poate fi spontana sau ordonata;
- «balon mort» - situatia in care balonul nu mai este in joc si arbitrul a fluierat oprirea jocului, dictand reluarea lui printr-o decizie corespunzatoare fazei respective (lovitura de pedeapsa etc.);
- «ofsaid» - spre deosebire de alte jocuri sportive - fotbal, polo, hochei - unde se intalneste aceasta situatie de joc, exprimata diferit in regulamentele respective, in rugby se considera ofsaid cand un jucator care nu mai este in joc si ii este interzis sa joace balonul, intervine in jocul unui adversar. Aceasta infractiune se sancfioneaza cu lovitura de picior de pedeapsa sau cu gramada;
- «incercare sau esseu» se spune atunci cand un jucator reuseste sa puna balonul in spatele liniei de fund (de but) a adversarului;
- «marc» sau «oprirea balonului din zbor» este atunci cand un jucator prinde balonul in brate, trimis dintr-o lovitura de picior sau altfel, de catre adversar, punand vizibil, in acelasi timp cu prinderea mingii, calcaiul in pamant si strigand: «Marc!»;
- «tinta» o reprezinta spatiul cuprins intre bara transversala a unei porti si stalpii ei laterali, prelungiti in sus;
- «fundas» este un post ocupat de un jucator in cadrul echipei;
- «trei sferturi» - o formatie de jucatori in cadrul aceleiasi echipe, in care 2 jucatori sunt «trei sferturi centrali» si alti 2 sunt «aripi» sau «extreme»;
- «demi», un «mijlocas la gramada» - acel jucator care va arunca mingea in «gramada» si apoi va incerca s-o recupereze pentru a o pasa unui coechipier; si «uvertura» - acel jucator care primeste primul pasa, la iesirea din gramada;
- «inaintasii» sunt in numar de 8 si formeaza ceea ce se mai numeste si «pachet de jucatori»; ei alcatuiesc «gramada», organizati pe 3 linii. Dar termenii nu sunt epuizati; ceilalti pot fi cunoscuti din regulamentul jocului, din practicarea lui. Mai trebuie sa va spunem ca o «incercare» valoreaza 5 puncte, trecerea balonului printre cei doi stalpi laterali si pe deasupra barei transversale («transformare») valoreaza 2 puncte (aceasta lovitura de picior se acorda dupa reusita unei «incercari» si se executa dintr-un punct al zonei, de 22 m). Daca aceasta «transformare» este consecinta unei penalizari, valoreaza 3 puncte la fel ca si balonul sutat din actiune, din «drop-gol».

Conditii materiale: Rugby-ul se joaca pe un teren avand lungimea de 125-144 m si latimea de 66-70 m, impartit in doua parti egale, printr-o linie marcata la centrul terenului, intre cele doua laturi lungi. De o parte si de alta, in fiecare jumatate de teren, exista cate o linie care delimiteaza la centru zone de 10 m, apoi zone de 22 m, fata de linia de tinta a terenului.

Inapoia liniei de tinta exista o zona de tinta de 22 m, unde poate fi «pus» balonul. Stalpii de tinta sunt plasati pe centrul liniei de tinta, care au cel putin 3,50 m inaltime si 5,65 m distanta intre ei. Balonul are o forma ovala si greutatea de 375-425 gr.

Echipamentul jucatorilor consta din tricou, chiloti si ghete, toate speciale pentru rugby. Initierea in acest joc sportiv o puteti incepe de la varsta de 9-10 ani, urmand ca de la 12-13 ani sa incepeti instruirea propriu-zisa, sub forma de antrenamente si jocuri.

 
 
 

2002 © Powered by NET Romania
 
 
Academia de tenis ENACHE INTERNATIONAL - Cursuri pentru copii, cursuri pentru adulti, inchiriere teren tenis, atelier de racordat rachete, tenis shop Fischer!
trafic ranking
 
Academia de tenis ENACHE INTERNATIONAL - Cursuri pentru copii, cursuri pentru adulti, inchiriere teren tenis, atelier de racordat rachete, tenis shop Fischer!